YAESU FT-736 MODIFICATIE

For Eng version click on flag. 

 19-Aug-2015 Tekst en foto Mutek frontend toegevoegd.

INLEIDING

Van een FT-736R staan op internet publicaties over reparatie of modificatie van FP-1274A, de geschakelde voeding module. Hierin zitten een paar zwakke punten.  Behalve bij OZ1DB, zijn er verder niet veel duidelijke afbeeldingen. In dit artikel wordt alles over de voeding nog eens verduidelijkt en de montage van een paar componenten is anders gedaan.

FP-1274A PSU

Let op: de waarde van alle componenten werd ingetekend zoals dat origineel op mijn print FP1274A-051 gemonteerd was. Verder was bij mijn exemplaar niets te vinden over een weerstand R13 en R11 is 4k7! Het een en ander kan dus afwijken van door anderen gepubliceerde schema's. Voor de zekerheid heb ik Q4 (2SC3536) vervangen door een BUV48A.

 

De print wordt zwart geblakerd en twee elco's kunnen teveel opgewarmd worden.

Ook aan de sporenzijde is de verkleuring goed te zien.

Het gaat om het geel omcirkelde gedeelte op de componentenzijde. In de kast is de voeding ondersteboven («fig) aan de onderzijde van de transceiver gemonteerd. Dus met de onderkant tegen de bodem. Twee relatief kleine parallel geschakelde 33?/2W weerstanden (R17, 18) produceren veel warmte dat afgeschermd wordt door de "ondersteboven" print. Het gevolg is dat de laatste verkleurt en de soldeerpunten aan koperzijde barsten of los gaan zitten door opwarmen en afkoelen. Ook kunnen twee elco's van 1µF/C12 en 220µF/C9 te warm worden waardoor zij nog wel eens de geest geven.

Hoewel in mijn gebruikte set de voeding geen kuren vertoonde en soldeerpunten nog gaaf waren, werden voor de zekerheid een paar dingen veranderd. In plaats van twee kleine weerstanden kwamen (fig») nieuwe 33?/10W typen met lange draadeinden. Daarmee bereikt men een verminderde warmtegeleiding naar de print en een betere werking van de koeling. Om de lange weerstanden goed op afstand van de print te monteren, werd een draadbrug verwijderd en vervangen door een U-vormige doorverbinding als "draadsteun" en tevens contactpunt. De 220µF elco was van het 85°C type en zag er nog goed uit, zodat deze component op zijn plaats mocht blijven.

 

Een verlengde draadbrug dient als contact en draadsteun.

 


In mijn voorraad lag nog een kleine 40 × 40 × 10 mm ventilator dat nog net paste tegen de zijwand tussen de oranje elco's linksboven en de smoorspoel rechts.

Dus ook maar voor de zekerheid gemonteerd. Om het geluid wat te temperen kreeg het blowertje via 13.8 V, een spanning van ongeveer 8 volt door er een 6.2 V zenerdiode mee in serie te schakelen.

 

FTS-8PX CTCSS UNIT

In mijn set was (bleek veel later) een niet werkende FTS-8PX decoder/encoder module geplaatst. Ze worden na enig zoeken 2dehands op internet aangeboden voor ongeveer 100 $. Men moet het er maar voor over hebben om een bejaarde set voor die prijs "up to date" te houden. Toch maar even geprobeerd of het goedkoper kon. De frontplaat naar voren geklapt en de zeer kleine module eruit gehaald. Op het oog was er niets aan te zien en ook met behulp van een horlogemakersloep was dat zo. Tot dat er bij een andere lichtinval het soldeercontact van één pootje van het grotere IC verdacht leek. Het lipje werd opnieuw van soldeer voorzien en ter geruststelling ook nog de draadjes van het kristal met de soldeerbout en tin behandelt. Print terug op zijn plaats en zie daar, de module deed het weer! Het decennia lang opgebouwde instinct voor het vinden van fouten had weer zijn nut bewezen, hi.

430MHZ RF UNIT

Het uitgangsvermogen van het apparaat was niet constant en al spoedig vermoedde ik dat het aan de ALC regeling lag. Dat leidde naar (fig») de 430 MHz RF Unit. Met behulp van de "Technical Supplement" werden een paar metingen gedaan en aan potmeters gedraaid. Dat bracht geen echte verbetering, maar als er op de print gedrukt werd, was er dan wel en dan geen output. O jee, een print of spoorbreuk dacht ik, dat wordt wat om de print eruit te halen! In het gunstigste geval zou het ook een slecht contact kunnen zijn. Daarom connectors los gemaakt en weer aangesloten. Het bleek uiteindelijk aan het contact van één van de grijze coaxkabeltjes te liggen. Toen de stekker teruggeplaatst werd, kon de ALC goed afgeregeld worden en bleef het uitgangsvermogen constant op de ingestelde 25 W.

MUTEK FRONT END

MUTEK front end

Er zijn destijds Mutek Front ends voor onder andere een FT-736 op de markt gebracht. De foto laat zien hoe de niet goedkope modules er ingebouwd uitzien. Overigens zitten ze jammer genoeg niet in mijn set. 

NASCHRIFT

De set is inmiddels al jaren mijn eigendom en ik begrijp niet waarom iemand zoiets weg doet. Ondanks zijn leeftijd heeft het apparaat alle functies die men tegenwoordig in modernere VHF/UHF transceivers aantreft met ook nog een ingebouwde voeding. Het is zo compleet als een HF set, alleen AM ontbreekt. In een later stadium vond ik een redelijk geprijsde 50 MHz module en met zijn 10 W zendvermogen zijn met een binnenhuis dipool landen in de uithoeken van Europa gewerkt.

Eerder schreef ik dat de soldeerpunten van de PSU print "gaaf" waren. Dat werd gecontroleerd door alles met een horlogemakers loep te controleren. Na enige tijd de 2dehands set gebruikt te hebben, ging het apparaat soms snel uit en aan zoals bij een kortstondige onderbreking van de lichtnetspanning. Daarom werd er geen aandacht aan besteed, maar tijdens een recent QSO gebeurde dat weer en nu met snelle tussenposen zoals met het zogenaamde "motorboten". Na het direct uitschakelen werd naderhand de set weer aangezet, maar het motorboten bleef. Kennelijk een los of slecht contact in de voeding vermoedde ik. Wat bleek, met een andere lichtval van een lamp waren drie soldeerpunten vermoedelijk de schuldigen. Er was speling te zien tussen de draad en het soldeer.

 

Op de foto («fig) het punt van de bovenste pijl. Na het opnieuw vertinnen was de voeding weer in orde. Vervolgens werd de print grondiger bestudeerd dan de vorige keer en bij meerdere punten was een barst te zien zoals bij de onderste pijl. Voor de zekerheid werden daarna vrijwel alle soldeerpunten opnieuw vertind met behulp van zuivere hars. De meeste verdachte punten bevinden zich in het gebied waar de printplaat donker gekleurd werd door verwarming van de twee weerstanden. Ik adviseer u om dat gedeelte extra goed te contoleren voor het behoud van de voeding en in tweede instantie om een defect in de rest van de transceiver te voorkomen.

LINK

Zie ook:

http://oz1db.dk/ft-736r/yaesuside_eng.html

http://www.xs4all.nl/~ketel/ham/ft736.htm



c