BELCOM LINER 70A

This article is in progress 281209

RATINGS

Frequency:………….………430- 440 MHz

Mode/Output:……..……….FM-10W, SSB-10W, CW-10W, AM-4W

Sensitivity: ………….…..….SSB/CW 0dBµ: input S + N/N 10 dB or more

………………………………….FM: 20 dBQS 3 dBµ or less

………………………………….AM: 6 dBµ input S + N/N 10 dB or more

Third order distortion: ..…25 dB or less

Suppression: ……………….40 dB or less, Image ratio 60 dB or more

Triple conversion IF:………46.7 - 47.7 MHz, 10.7 MHz, 455 kHz

Frequency stability:……… ± 4 kHz or less from switch on to 60 minutes

Power: ……………DC 13.8 V/3 A ± 10%, AC 22O/110 V ± 10% (100VA)

Antenna impedance:….….50 Ω

External dimensions: …....110 × 280 × 355 mm (h × w × l)

Weight: …………………..…11.5 kg

Microphone impedance:….2 kΩ

Produced since 1973.

Schematics Belcom 70As1, Belcom 70As2

INLEIDING

Een kennis gaf mij een inwendig enigszins verweerde en incomplete Belcom Liner 70A en zei erbij: "misschien kan je er iets mee doen want een gedeelte doet het nog". De eindtrap, interne voeding en het uitgangsfilter waren verwijderd. De frontplaat met knoppen en meter was vuil maar verder onbeschadigd en in goed staat. Alleen het onderste deel van de kast ontbrak. Verder kreeg ik een handleiding in het Japans en een schema dat bijna uit elkaar viel. Dat laatste was meegenomen want van dit setje is maar weinig informatie op internet te vinden. Alleen wat onduidelijke schema's en een in het Engels vertaalde weergave van de Japanse tekst. De degelijkheid van het nogal zware apparaat van 11.5 kg trof mij, evenals de mechanische uitvoering van bij voorbeeld de aandrijving van de afstemschaal. Dergelijke mechanisch sterke en service vriendelijke sets zijn tegenwoordig een uitzondering.

Er was door vorige eigenaars aan van alles gedraaid zodat veel insteek modules ontregeld waren. Gelukkig was maar één module defect en dat was de schakeling voor de 13.8 V en 9 V gestabiliseerde voeding.

Overigens werd een bijna identiek apparaat als LS-707 geproduceerd. Deze uitvoering was zonder interne voeding. Dat werd als extra in één kast met luidspreker aangeboden. Schematechnisch zijn Liner 70A en LS-707 hetzelfde.

SCHEMA

 

Het is gelukt om met een scanner en zeer grote resolutie mijn (fig») beduimelde en gescheurde schema op te slaan en vervolgens te schonen, bij te werken en te corrigeren zodat het afdrukken in A4 formaat een scherp en duidelijk te lezen beeld oplevert. Als men beide A4 kopieën bijsnijdt en netjes aan elkaar plakt, beschikt men over een redelijke informatie om de set te repareren of na te kijken. Zie de schema's Belcom 70As1, Belcom 70As2

VOEDINGSPLUG

 

 

 

De te gebruiken pluggen (stekkers) om het apparaat op het lichtnet of een externe 13.8 V voeding aan te sluiten zijn hetzelfde als voor bij voorbeeld van een FT-7 of FT-7B. Echter de aansluitingen zijn weer anders. Voor degenen die niet over de vereiste documentatie beschikken, zijn foto's («fig) van de correcte doorverbindingen binnen de stekker afgebeeld. 

 

 TWEEDE LINER 70A

Geruime tijd later zag ik een Liner 70A op eBay en het lukte om het ding voor een redelijke prijs te verkrijgen. De achterliggende gedachte was het eerste apparaat als sloopset gebruiken om één goed exemplaar samen te stellen. Bij de tekst stond dat de Belcom Liner 70A reparatiebehoeftig was en dat het waarschijnlijk lag aan een "Wackelkontakt". Dat kon volgens de aanbieder opgelost worden door het reinigen of behandelen van de contacten van de insteek modules.

Niet dus en mijn ervaring is dat dergelijke teksten met een korreltje zout genomen moeten worden. Wel was, na het uitpakken van de verzenddoos, de set tot mijn verrassing geen afgeleefd exemplaar. Afgezien van een paar krasjes op het deksel zag het er in en uitwendig gaaf uit, vooral na een grondige schoonmaakbeurt.

1ST LO OSC

Het probleem zat hoofdzakelijk in de (fig») 1ST LO OSC UNIT. Hier zijn 10 kristal oscillators die verderop in het apparaat na 12 maal vermenigvuldigen en mengen voor 10 bandsegmenten van 1 MHz zorgen. Door veroudering van de componenten willen veel schakelingen niet oscilleren. Door nu de desbetreffende trimmer opnieuw in te stellen, start een oscillator en kan dan op frequentie gebracht worden. Helaas zal men voor de insteek modules zelf twee "extender boards" moeten maken om de componenten op de print te kunnen bereiken en te bedienen. Dat was voor mij niet onoverkomelijk want de benodigde voetjes voor de printen werden uit de sloopset gehaald. Nodig zijn een board met een enkelzijdig spoor en een board met een dubbelzijdig spoor. De spoorbreedte is in een mm raster dat gelijk blijkt te zijn als dat voor een Atlas 210x of 215x transceiver.

De twee originele extender boards op ware grootte.

TERUGWERKING

Bij het oplossen van het volgende probleem had ik mij veel werk en tijd kunnen besparen door beter te kijken! Na het afregelen van daarvoor in aanmerking komende modules werd de transceiver in de praktijk getest. De modulatie rapporten in SSB en FM werden door anderen met goed beoordeeld. Tot slot ging het deksel er op en een paar dagen later meldde het tegenstation dat mijn FM modulatie vervormd was. Het deksel ging er tijdens het QSO af om het inwendige te controleren en het station reageerde onmiddellijk met: "wat doe je nu?". "Hoe zo?" Vroeg ik en hij meldde dat de modulatie nu goed was. Kortom met deksel slechte modulatie en zonder deksel modulatie in orde. Ik heb mij dagenlang suf gezocht naar de oorzaak en uiteindelijk waren twee modules verdacht. Vermoedelijk hadden zij last hadden van HF inspraak door detectie in het laagfrequent gedeelte. Het gekke was dat het probleem zich niet voordeed met de modules van de "sloopset" als vervanger. Als de modules van beide sets naast elkaar gelegd werden, was er onderling vrijwel geen verschil te bespeuren. Maar toch werden op de originele printen leidingen extra ontkoppeld en transistors HF dood gemaakt door het ontkoppelen van basis en collector. Na een paar dagen steeds meer ontkoppelen leek het probleem verholpen te zijn want niemand had klachten over de modulatie.

Deze "aardstrip" tussen de TX PA UNIT en de ANT SW & BPF UNIT is zeer belangrijk!

Een paar dagen later werd de set voor een test in de SSB mode uitgestuurd met een 1750 Hz toon. De output was minder dan in de FM mode. Dus weer het deksel eraf en toen was de output in beide modes gelijk! Dus toch nog HF terugwerking. Een poos ben ik aan de gang geweest met het verplaatsen van het deksel of een kleinere metalen plaat over de modules om een HF koppeling vast te stellen. Opeens zag ik door een bepaalde lichtinval dat er kennelijk een strip was geweest tussen twee modules. Op de bovenste foto is dat nu duidelijk te zien, maar tijdens het fout zoeken was het niet opgevallen ook omdat in mijn sloopzet beide modules ontbraken. De terugwerking verdween met het aanbrengen van een strip in de vorm van een stukje afscherming. Overigens de "ligging" van de coaxkabel op de TX PA UNIT heeft ook nog invloed op output en het beteugelen van de terugwerking.

 

 

 

 70 cm rx and tx bandfilter + rx/tx relay + cristal calibrator.