EEN HF VERSTERKER MET 6 × PL519, EEN ZELBOUWPROJECT VAN ON6WJ

INLEIDING

Bij mijn profiel op deze website staat dat onder andere het doel is: het aanzetten van anderen tot zelfbouw. Velen hebben dat inderdaad gedaan en het Vlaamse relaas van een bouwer "van over de grens" ON6WJ wil ik u niet onthouden.

ON6WJ SCHRIJFT:

Ekskuses voor de "Vlaamsche taal " hi!

Alles is dus begonnen met een schema van je fantastische website! Uiteindelijk toch 300 watt uit 3 lampkes (519's) gehaald maar de trafo had het echt lastig, zakte door zijn benen en heb dus iets geprobeerd wat ik tot hiertoe nog nooit gedaan heb ttz: een bestaande laagspanning 500 VA trafo (ik had geluk, de 220 Volt lag onderaan) omvormen naar een PL519 project. Dus trafo opengebroken, dikke draad eraf, opnieuw gewikkeld met 0,5 mm diameter draad en tevens de filamentwikkeling, kan nu kiezen tussen 500 of 600 Volt. Dan alles terug in elkaar (slechts 1 "E" blikje moeten opofferen). Er moest nu iets gebouwd worden om de trafo te testen hi! Is een PL-achtig geval geworden, de tankkring komt van een GL1000 sloopchassis en dat is nog altijd origineel te maken hi!

  

Het wikkelen van de (allereerste) KTT-220V power transformator is geslaagd en het baksken (KTT project 1020) is bijkanst af en ('t versterkertje daarrond gebricoleerd) geeft van katoen.... Nu enkel nog twee ventilateurkens en in het bakske steken maar zonder die koeling toch al een 30 tal QSO's gemaakt met goede rapporten over de modulatie.

Rode schijfkes...2 keer 1000 pF/ 6 kV (komt van ebay ), alle "linten", anode-koelers en RF stoppers zijn gemaakt van vertind blik . Oo no van ebay...rechts grijs dozeken: Russisch vacuum relaiske ... tis te horen dat het van 't leger gepikt is , maakt nogal ferm lawaai, dus een beetje soelaas gebracht met enkele stukskes karton (die zaten in het originele dooske) dempt een beetje.

Om te zeggen dat het geen groot geval geworden is, de TS850 is groter van oppervlakte, de TS515 nog een pak groter.

 

Moeilijk te zien maar onder het meterke (nog een geluk dat zit in een plastic huisje en rust op de 1400 Volt!) :

– Spanningsverdubbeling + 6 × 330 µF/250 V + bleeders, geeft ± 55 µF bij 1400 Volt.

– Op verticaal printje 10 Volt verdubbeling + 7812 geeft 12 Volt voor 555 IC + relais voor de 1 minuut HS delay.

–Tussen rode 80/40 meter spoel en ander vertikaal printje 2de relais met 47 Ohm 10 Watt voor de softstart (40 volt filament).

Amaai als hier iets ontploft heb ik een uur nodig om bij de "gewonde" te geraken...

 

 

Algemeen zicht van KTT project 1020 .

De zelfwikkel trafo neemt de meeste plaats in.

Achterkant.

Schakeling: 5 × PL519 in Grounded Grid, G1 aan de kathode, G2 en G3 voor RF aan grond, maar na proeven i.v.m. "neusklank" ( lineariteit ) een negatieve voorspanning om "idle current" in te stellen. Dat moet die minstens 150 mA zijn en liefst zelfs wat meer.

Bij Va = 1300V geeft dat toch al 200+ W continu, waar de totale anode dissipatie slechts 150 watt bedraagt! M.a.w. sterke lampen!

80 meter: Pout zonder geforceerde koeling = 650 Watt op zijn sokken met 100 watt derin.

Bij max output: V anode valt naar 1200 Volt bij ± 0,9 Amp en dat is meer dan 1000 watt input (goeien transfo hi!).

Daarom na een ± 10 minuten met spreekijzer (SSB) is een zachte oranje gloed (cherry red) bij die lampkes wel te zien en geeft verdorie veel warmte dus... eerst wat koeling maken

40 meter: ± 600 watt out

20 meter: ± 350 watt, maar veel te kritisch

maw wordt dus "D'Day speelgoed...

Een ex behuizing van oscilloscoop, der iets te veel van afgezaagd, 't zal mij leren in het vervolg, nu moet alles op elkaar gepropt worden!

Tip: een simpel zaagmachientje van den Aldi met ander zaagblad (64 widia- tandjes) awel, daar kunde nu eens alles mee zagen zie: van dubbelzijdige printplaatjes, aluminium en dunne ijzeren plaat tot...gewoon hout (zelfs uw schoonmoeder hi! )

Nog bedankt om te kijken, doei.

Jos.