RUSSIAN KEY, EEN RECHT OP EN NEER MORSE SLEUTEL

 click on RU straight key eng

 

 

RUSSISCHE SEINSLEUTEL

Uit nieuwsgierigheid kocht ik bij veilingsite eBay de hierboven afgebeelde "recht op en neer sleutel". Het is een type dat weinig voorkomt als men met Google surft. Bij de zoektocht heb ik meer dan 450 verschillende "straight morse keys" aangetroffen, voor mij een verbazingwekkend aantal.

Over de herkomst van deze sleutel ben ik niet zeker. W1TP schrijft op zijn website dat het een Russische seinsleutel is behorend bij een R-102M radio set. Een tweede bron vermeldt dat de sleutel in tanks gebruikt werd als thermische beveiliging. De kap voorkomt dat vonken zich verspreiden. Volgens een andere zegsman was het in alle Warschaupact landen in gebruik bij radio stations type R-102M, R-118 en R-140.

Het is mij opgevallen dat Russische militaire sleutels voor tactisch gebruik zwart zijn en sleutels voor statische zendinstallaties een grijze hamerslag kleur hebben. Er zijn nog steeds bedenkingen, omdat het ook als Poolse of Hongaarse sleutel in eBay advertenties aangeboden werd.

Een 100% betrouwbare informatie is nog niet door mij gevonden.

Waarom dit artikel? Om dit type onder de aandacht te brengen en omdat het (fig») zelfs mijn Junker als favoriete key van de eerste plaats verdrongen heeft!

PRAKTISCH GEBRUIK

 

Het toestel is licht te bedienen, er kan goed langzaam of snel mee geseind worden, het voelt prettig aan, het blijft stofvrij en is stabiel op een enigszins ruw oppervlak. Het beste is om het apparaat op een oppervlak vast te schroeven of op een dikke metalen plaat te bevestigen. Verder is het zeer geschikt voor iemand die CW moet leren of nog ervaring moet opdoen.

FILTER

In het (fig») onderste kunststof deel is een filter aangebracht. Het lijkt mij een anti-klik systeem. Door de poot van één condensator los te solderen, was het mogelijk om de waarde van de componenten te meten. De weerstand is vermoedelijk 50 Ohm, maar mijn Fluke77 wees 49 Ohm aan.

 BORGMOER

 

Met («fig) de gekartelde borgmoer op zijn originele plaats is voor sommige sleutelaars de in te stellen contactafstand nog te groot. Dat kan verkleind worden door de stift op het kunststof onderstel omhoog te draaien. Dat vergt veel werk en het kan eenvoudiger door de borgmoer (fig») aan de onderkant van de sleutelarm te monteren.

 

 

AFMETINGEN

 

MEER KEYS

Ik verzamel niet echt, maar als er een interessant exemplaar aangeboden wordt voor een bedrag dat ik ervoor wil besteden, dan wordt het aangeschaft.

Een gedeelte van de "verzameling" is komen aanwaaien.

Lionel maakte een kopie van de Vibroplex als type J-36 voor het US Army Signal Corps.

 

 1. Vibroplex Lightning No 190992 (Type No 6, 1927-1979)
 2. Hi-Mound BK-100
 3. MFJ-564 DeLuxe
 4. KENT TP1-B Twin Paddle
 5. ZA-4364 No.9, ZA-28656 No-19
 6. ZA TASTER TS-4 (former JNA)
 7. J-37-Gy Army Signal Corps
 8. SATO (training key?)
 9. Mc Murdo (lifeboat and UK, AU post-WWII fieldradio sets)
 10. J-37
 11. Junker S Mobile
 12. Warsaw pact key for R-102M, R-118 and R-140 radio sets
 13. Mechlabor key, zie de volgende foto's

 

 

MECHLABOR key made in Budapest (1945 - 1985) for Warsaw pact.