PA3GZK's SWR PROTECTION
Click on flag for Eng version 

 16-may-2023
 

Ware grootte.

INLEIDING
Wij beiden, PA3GZK en PA0FRI hebben zich intensief bezig gehouden met MOSFET versterkers. Daarbij waren beveiligingen noodzakelijk om te voorkomen dat de FETs het loodje legden.
PA3GZK bedacht een simpele schakeling om bij een te grote SWR de PTT lijn te onderbreken, zodat de zender of versterker stil komt te liggen. Het systeem is universeel toepasbaar.

SCHAKELING

Het benodigde signaal komt van bij voorbeeld een bestaande SWR/PWR meter. Bij ons is dat een DAIWA CN-101L. Het punt in de meter waar de spanning afgetapt wordt is de positieve pool van de SWR meter (de SWR schakeling).
Deze spanning wordt met een LM358 versterkt en de mate van versterking kan geregeld worden met een 10 slagen potmeter. Daarmee kan de beveiliging ingesteld worden wanneer de SWR groter is dan de door u gekozen waarde (bij voorbeeld SWR > 2). Het versterkte signaal brengt de BT149 in geleiding waardoor het relais aanspreekt en de PTT lijn onderbroken wordt en de zoemer lawaai maakt.
Het systeem werkt in alle standen van de SWR/PWR meter, hier dus in het 10 W, 100 W en 1 kW bereik.
De oorspronkelijk toestand kan alleen hersteld worden als de reset geactiveerd wordt, nadat u de oorzaak van de slechte SWR heeft verholpen.
Het relais is een zeer snel type dat de PTT lijn van alle gangbare apparaten aan kan. De totale schakeling verbruikt 38 mA. De universeel diode voorkomt oversturing van de opamp.

PRINTONTWERP

PD0EEA was bereid om het printontwerp te maken, daarbij bleek dat in het schema de aansluitiingen van LM358 verkeerd genummerd waren. Bij het ontwerpen van de print zijn de correcte nummers van de pinnen meegenomen.
Zie ook de website van PD0EAA: 
https://www.holland-shortwave.com/