"ROLSPOELVET" CONTACT GREASE CG60 EN BALLISTOL

INLEIDING

In de loop der jaren heb ik van alles gebruikt om contacten van rolspoelen en ook de spoelen te smeren. Regelmatig wordt mij nog uit binnen en buitenland gevraagd wat het beste middel is. De laatste tijd deed ik het met siliconenspray, maar echt tevreden was ik er ook niet over.

PD9X http://pd9x.nl/gallery/antennas/40m-12wave-vertical/ schreef mij dat het bedrijf waar hij werkzaam is, een geleidende contactvet gebruikt en of dat misschien ook goed was voor rolspoelen. Dat leek mij een goed idee om het eens te testen en met zijn medewerking kreeg ik de beschikking over het middel.

CG60

 

 

 

 

Het gaat over (fig») ELETROLUBE CG60 Contact Treatment Grease bedoeld voor contactgeleiding in de auto industrie. Het wordt in Nederland geleverd door Farnell:

http://nl.farnell.com/electrolube/cg6035sl/grease-contact-syringe-35ml/dp/1098273

Op hun website is een PDF van de Technical Data Sheet te downloaden.

Leveringsvoorwaarden aan particulieren zie voorwaarden

Ook CONRAD kan het leveren: https://www.conrad.nl/p/electrolube-ecg6035sl-25-g-673369

 

 

 

 

PRAKTIJK ERVARING

Het smeermiddel is hier nu al geruime tijd toegepast op drie rolspoelen, waarvan twee in een "potdichte" antenne tuner en één open en bloot op een plank. Dat laatste omdat PD9X vertelde dat het spul na enige tijd enigszins uitdroogt. Dat («fig) kon dus goed getest worden met de buitenboord rolspoel. Het uitdrogen valt best mee en enig nadeel heb ik nog niet gemerkt zeker niet bij de behandelde rolspoelen van de tuners. Het spul is bovendien zuinig in gebruik, omdat er maar weinig aangebracht hoeft te worden heb ik gemerkt. Het wordt door mij ook gebruikt voor sleepcontacten en de schroefdraad van coaxkabel pluggen.
 

BALLISTOL

 

 

 

 

Inmiddels ben ik door een viend attent gemaakt op een universele olie van het merk BALLISTOL. Deze olie is milieuvriendelijk, beschermt tegen roest en zeer belangrijk: veroudert niet! Het wordt onder andere gebruikt voor uurwerken en wapens. Als men het wil aanschaffen is het via een wapenhandelaar te verkrijgen.

Het spul is zelfs zo neutraal dat het eventueel geschikt is voor medisch (nood)gebruik. In plaats van wonderolie heb ik het zelf als proef op een wond aangebracht.

De olie wordt nu door mij met succes gebuikt om vrijwal alles in het houshouden en gereedschap te smeren. Maar ook voor assen en spoelen van rolspoelen, schakelaars en potmeters. Verder worden contacten van relais daarmee bedekt of gesmeerd door een bevochtigd strookje papier langs de contacten te voeren. Van nadelige HF eigenschappen heb ik nog niets gemerkt.

Het veel weigerende zend/ontvang relais van mijn IC-730 is daarmee ook behandeld en werkt nog steeds! Op Internet is te lezen dat velen hun relais noodzakelijkerwijs moesten vervangen.

Ik heb gemerkt dat de olie ook een kruipolie eigenschap bezit, want het verdrijft eerder smeerbeurten van een andere soort. De oppervlaktespanning zorgt waarschijnlijk voor een beschermende film over de contacten van een relais.