RF ANALYST MODEL RF-1 VAN Autek Research,

ook verhandeld als PALSTAR ZM-30

Click on flag for English

 

RF-1

Een RF1 Analyst van Autek Research is een handzaam apparaatje voor het meten van SWR, resonantie, impedantie, zelfinductie en capaciteit. Ook is het te gebruiken als een (fig») soort dipmeter. Helaas zijn de recensies over het meetinstrument slecht omdat het apparaat regelmatig hapert is de ervaring van velen. Het werd vroeger in ons land aangeboden voor ongeveer 350 gulden.

Voordat u besluit om ook zo'n ding te kopen moet u met het voorgaande rekening houden, het volgende lezen en verder niet teveel betalen of niet bang zijn om een "reparatie" uit te voeren. Met die slechte roep in gedachte werd een aantal jaren geleden een gebruikte RF1 aangeschaft. De vorige eigenaar deed hem weg omdat hij een vergelijkbaar apparaat van MFJ had gekocht.

Zoals verwacht vertoonde het meetinstrument van het begin af aan diverse mankementen. De vorige eigenaar wist er beslist van af of miste het technische inzicht om dat vast te stellen. Een SWR meting met een professionele 50 Ω kunstweerstand gaf vrijwel nooit SWR = 1 aan, maar SWR = 1.1 tot 1.4. Niet echt leuk als iets gemeten moet worden dat reflectievrij behoort te zijn. Door de schroeven losser te maken of op de kast te drukken veranderde de SWR aanwijzing op het display. Vaak moest een drukknop meerdere malen bediend worden om een functie te veranderen.

Het apparaat werd diverse malen geopend en met een horlogemakersloep op mankementen nagekeken. Soldeerpunten waren niet of nauwelijks vertind, andere soldeerpunten waren verdacht en schakelaars etc. werkten daardoor onbetrouwbaar. Een van de printen was met maar twee schroeven in plaats van met vier schroeven vastgemaakt. Al met al zou een nieuwprijs van 350 gulden wel erg veel zijn voor iets dat vaak niet in orde is. Om kort te zijn, na vele inspecties en het goed solderen op steeds weer een andere plek werd de RF1 betrouwbaarder. Na al mijn handelingen is praktisch het hele instrument opnieuw vertind. Als u zich ergernissen wil besparen is het verstandig om ook alles opnieuw zorgvuldig en goed te vertinnen.

Een "werkend" apparaat heeft nog wat onhebbelijkheden maar het doet wat de fabrikant belooft. De regelorganen zijn klein en daardoor gevoelig voor transport. Een fijnregeling is nog te grof en een nauwkeurige afstemming vergt geduld maar het lukt met enige oefening. De frequentiestabiliteit is matig en pas enige tijd na het inschakelen wordt dat beter. Het stroomverbruik is niet zo zuinig als geadverteerd wordt.

In het hoogste bereik 15–32 MHz is dat zelfs 100 mA en een 9 V/100 mA blokbatterij is spoedig uitgeput. Het display gaat dan knipperen of wordt vaag en dat is erg vervelend tijdens het experimenteren.

Bij het experimenteren met breedband versterkers of buffers (fig») gebruik ik de RF1 onder andere om de SWR aan de ingang of uitgang te meten.

Voor gebruik in de shack is een externe voeding aan te bevelen. Ook de nauwkeurigheid is matig maar dat vind ik persoonlijk geen probleem. Op diverse sites wordt daar meer over bericht.

Meer gedetailleerde informatie vergelijkingen zijn op de volgende websites te vinden.

http://www.autekresearch.com/rf1.htm , informatie van de fabrikant.

http://www.seed-solutions.com/gregordy/Amateur%20Radio/Experimentation/EvalAnalyzers.htm, vergelijking van drie typen analysators

http://www.seed-solutions.com/gregordy/Amateur%20Radio/Experimentation/EvalAnalyzers.htm#Introduction
ADVIES

 

De nieuwprijs van een RF1 analyzer staat in geen verhouding tot de onhebbelijkheden die in dit artikel staan. Als u 2dehands een redelijke prijs kunt bedingen, dan is een aanschaf te overwegen. Bent u van plan om een nieuwe (antenne)analysator te kopen, spaar dan wat langer en overweeg eventueel PALSTAR ZM-30 http://www.palstar.com/zm30.php, dan heeft u de modernste techniek in huis.

Hier was een gelegenheid om kortstondig met zo'n meetinstrument («fig) te spelen en de nauwkeurigheid en mogelijkheden waren bemoedigend. Momenteel wordt een ZM-30 voor ongeveer € 345/$ 345 aangeboden, maar lees het volgende commentaar van een gebruiker:

"I would like to add just a bit of reality check to all the glowing accolades accrued so far. A couple of points that make for my score of 4:  

The temperature stability of the unit is not great. There is plenty of discussion (on the AMQRP site where it is called the Antenna Analyst 908) by the designers about the accuracy issues, and they are working on it. A software revision may help matters, but due to the simplicity of the circuit and the use of 8 bit math, there are inherent limitations. The unit is less accurate at high impedances, but can be quite good at 50 ohms where most will use it. 

One has to warm the unit up for at least 20 min before calibrating, a fact which is not mentioned in the manual. I wonder what happens when it is taken from the warm of indoors to a cold, windy session on the top of a tower. 

As for the manual, it was mostly copied verbatim from the AMQRP website, and is not complete. There are paragraphs still unwritten, and the calibration procedure is not correct for the latest software. I think Palstar cut some corners by prematurely commercializing an open source kit that is still a work in progress".