Paddle Keyers van ON4MAC

(MacPaddle, MacBug magnetic systems)

Click on flag for English

 

Prototype van ON4MAC's MacPaddle, 1.845 kg, voet 10 × 10 cm

Maken en bewerken

INLEIDING

 

Als sleutelaar ga je zoeken naar een seinsleutel, manipulator of paddle keyer die bij je past, een streling voor het oog is en mechanisch perfect in elkaar zit. Er worden veel mooi gefabriceerde typen aangeboden met allemaal hun eigen voor en nadelen. De keus uit het aanbod is gebaseerd op uw persoonlijke voorkeur, ervaring en bereidheid om een (hoge) prijs te betalen. Er zijn zendamateurs die door vele typen te kopen, uit te proberen en weer doorverkopen pas na jaren hun definitieve keus konden maken. Een seinsleutel die aan mijn eisen voldoet (fig») en qua prijs ongeveer midden in het aanbod ligt, wordt gemaakt door KENT in Groot Brittannië. Het is een goed gemaakt product met een basis van staal en de rest van messing. De bewegende delen hebben kogellagers, de veerdruk en contactafstand kunnen naar believen ingesteld worden. Nastellen is naar mijn ervaring daarna niet meer nodig. Kortom ik was dus tevreden toen PA1HR mij een paddle keyer van Michel, ON4MAC liet zien en proberen.

ON4MAC's PADDLE KEYERS

 

ON4MAC ontwerpt en maakt diverse sleutels louter voor zijn plezier en verder als een uitdaging voor zijn mechanische vaardigheid.

Ik vond zijn product zo'n mooi staaltje van vakmanschap dat, met zijn toestemming, een beschrijving gemaakt werd. 

 

 

 Het monteren duurt ook nog wel eventjes

     

Klik voor fases van de bewerking

 

Michel aan het werk

Zijn producten worden gemaakt van messing inclusief de zware basis of voetstuk en magneten in plaats van veren zorgen voor de veerkracht. Van de manipulator (paddle) zijn de armen van messing en de lepels van blank aluminium dat al of niet bedekt is met ingebrande zwarte lak. Niet alleen de bovenkant is mooi afgewerkt, maar ook de onderkant verdient een pluim. De maker was zich daarvan niet bewust, maar ik kan u verzekeren (zie verder) dat het onzichtbare deel bewerkt is op een wijze die u niet bij een ander fabrikaat zult tegenkomen.

  

Met of zonder kap is een optie.

  

Diverse uitvoeringen van de lepels

 

Naar smaak: zichtbare of afgedekte lagers

Type "Hans" let op de afwerking met inbusboutjes

Type "Ward", bij alle keyers zit een plug aan de achtekant voor aansluiting op de zender

De onderkant mag er ook wezen.

MACBUG

De squeeze techniek pas ik niet toe want wanneer ik daarna een Vibroplex gebruik loopt mijn handschrift niet meer zo lekker. Daarom heb ik Michel gevraagd of hij niet een magnetische bug kon maken waarbij de eerder genoemde methode weggelaten wordt. Op de foto ziet u zijn prototype van mijn verzoek. Michel schrijft:

Het heeft een hele tijd geduurd voordat je nog wat van me hebt gehoord maar dit keer heb ik wel iets te melden. Je nieuwste paddle key is er! Kijk maar eens naar de bijgaande foto's. Werken doet hij, dat heb ik geprobeerd. Dat was uiteraard de bedoeling maar omdat het een heel nieuw systeem is, kon er altijd nog ergens een haar in de boter zijn. Vooral de manier om de contactarm in de middenstand te brengen en te houden en de regeling van de kracht waren nog een vraagteken(tje) omdat ik het nog niet eerder zo geconstrueerd heb. Maar het werkt, zoals gezegd. Het aanvoelen is wel heel anders dan al mijn andere seinsleutels. Ik zou het omschrijven met "weker". Niet zo "snappy" maar dat volgt uit de totaal andere opbouw. De sleutel is zeker niet geschikt voor een harde "vuist". 

Prototype MacBug

STRAIGHT KEYS

Michel maakt ook gewone seinsleutels en hier ziet u een paar voorbeelden. Liefhebbers van deze manier van seinen zullen wel watertanden, maar als sieraad op een zichtbare plek in huis is het ook een mooi pronkstukje.

Grote en kleine seinsleutel, respectievelijk: 250 × 85mm, 1.49 kg en 100 × 50 mm, 0.620 kg

TAPPER KEY

 

Mac Tapper type "Feri"

 

Er is ook nog een ontwerp van een zogenaamde Tapper seinsleutel waarbij met wijs en middelvinger respectievelijk punten en de strepen gegeven worden.

GEEN BEDRIJFSMATIGE PRODUCTIE

Zoals eerder vermeld maakt ON4MAC alles voor zijn plezier in de beschikbare vrije tijd en heeft hij een hekel aan "deadlines". Hoewel er ook modellen voor anderen gemaakt werden, is dat geen garantie dat hij ook voor u iets naar wens in elkaar zet. Omdat zijn emailadres vermeld mocht worden heeft u een mogelijkheid om met hem daarover van gedachten te wisselen: on4mac@amsat.org. 

EERST MET DIY

 

 

Om eerst te testen of een paddle keyer bevalt, kan men oefenen met een model dat snel en gemakkelijk zelf te maken is. Er zijn diverse eenvoudige uitvoeringen op internet te vinden en dit is één van de vele mogelijkheden. 

Piet PE1ADY wilde verder gaan met CW en zich dat eigen maken. Het prachtige stukje werk van ON4MAC heeft hem ertoe aangezet om het ook eens met een paddle key te proberen. Voordat zoiets aangeschaft zal worden heeft hij een echt DIY (do it yourself) model gemaakt.

Zijn ervaring daarmee was: "Geweldig wat een gemak om hiermee te werken, heel anders dan een gewone sleutel".