GESCHAKELDE VOEDING TYPE 8620

For Eng version click on flag

  

De draad vervangen door stekkerbussen. 

INLEIDING

Met dit artikel wil ik uw aandacht vestigen op de geschakelde voedingen van de Noorse fabrikant . Niet dat ik er enig voordeel van heb, want met deze fabrikant bestaat mijnerzijds geen enkele relatie behalve dan het volgende: tijdens een vlooienmarkt kwam een van hun geschakelde voedingen voor een koopje in mijn bezit.
Het is het type 9320, 13.2VDC/5A continue.
Inwendig is een potmeter waarmee de spanning verhoogd kan worden tot ongeveer 14.5 Volt. De voeding doet zonder noemenswaardige EMC storing al jaren lang dienst bij experimenten en het laden of bufferen van lood en NiCd accu's. Het bleek geen goedkope flutvoeding te zijn, maar een professioneel produkt van Mascot. Zij bestaan al heel lang en maken een groot scale aan voedingen.
Gezien mijn ervaring met hun produkt werden er nog een paar goedkoop aangeschaft:
type 9320, 24VDC/3A continue en
type 8620, 14VDC/5A continue.
type 8823, 13,2VDC/7A continue

Zij hebben hetzelfde formaat en de instelbare potmeter.
Nieuwe voedingen worden aangeboden voor €90,- tot €140,-. De onbekendheid bij collega zendamateurs blijkt wel, want 2dehands gaan ze weg voor een fractie van de prijs!  

MASCOT TYPE 8620, NSN 6130-01-396-4818

Het type 8620 werd via eBay verkregen. Er waren geen andere bieders en een lager bod werd zelfs door de koper geacepteerd. Gezien de staat in de originele doos, was het kennelijk een nieuw exemplaar dat langdurig in een magazijn had gelegen. Op het internet circuleren een paar onduidelijke of met elkaar verschillende schema's, maar door het apparaat was het mogelijk om een correct schema samen te stellen.
Nader onderzoek wees uit dat de voeding zelfs een Amerikaans Nato stocknummer heeft van NSN 6130-01-396-4818,  dat zou een kwaliteitsnorm kunnen zijn. De 8620 is een ouder ontwerp met transistors want nieuwere typen zijn uitgerust met IC's. Mijn apparaat is volgens dat ontwerp gemaakt, maar opgebouwd met modernere componenten. Waarschijnlijk gaat het om een hernieuwde produktie en sommige types hebben een extra filter aan de uitgang.


 
MASCOT type 8620.

 

 

 

 

Om plaats te maken voor de stekerbussen moesten twee dingen verplaatst worden.
Een elco C11/3300µF werd met behulp van een lijmpistool op de condensators C15 en C16 gelijmd. Daarna zat de elco steviger vast dan verwacht.

Een kroonsteentje werd verplaatst naar de plek van C11.
Verder was het nodig om een afdekplaatje aan de binnenkant te lijmen omdat het doorvoergat van de verwijderde voedingskabel te groot was voor een van de stekkerbussen.