LAKKEN VAN EEN METALEN KAST

 

Een kartonnen doos van een breedbeeld TV als spuitcabine.

Bij het zelf lakken of spuiten van een kast vond ik het altijd een probleem om een goede stootbestendige laksoort te vinden. Het enige wat goed voldeed was een behandeling met twee componenten lak, maar dat was omslachtig, duur en een verspilling bij bewerken van een relatief klein object.

Met HAMMERITE worden en werden hier tuingereedschap en andere roestige metalen objecten met een kwast van een beschermlaag voorzien omdat het product direct over roest aangebracht kan worden en geen grondverf nodig is. Omdat er naar ik gehoord heb glas of zanddeeltjes in het product verwerkt zijn, heeft deze laksoort een uithardingtijd van ongeveer zes weken nodig. Dat is voor het zelf bewerken van een kast een lage tijd waar velen onder ons geen geduld voor hebben. Nu heeft dat merk spuitbussen met een hamerslag spray op de markt gebracht. Dat heeft ook een lange tijd voor het uitharden of aanbrengen van nieuwe laklagen nodig.

Bij wijze van proef heb ik de uithardingtijd bekort door een metalen object een uur in de oven te verwarmen bij een temperatuur van ongeveer 140° C. In mijn oven is dat in de laagste stand. Het gaat wel behoorlijk stinken dus goed ventileren is een noodzaak evenals het tijdelijk buiten de deur werken van uw levenspartner.

De proef bleek zo goed uit te pakken dat meteen een kast voor het laatste zelfbouw product daarmee gespoten werd. De keurmeester (mijn xyl) vond daarna dat het een professioneel uiterlijk had gekregen.

 

Kast en achterplaat voor een S-Match.

PA3GSV schrijft: "Je tip met de Hammerite in de oven werkt prima. In mijn geval een grondplaat van een te restaureren seinsleutel. Heb dit nog niet eerder aangedurfd, maar je hebt veel dingen gelukkig al een keer geprobeerd. Ik heb de plaat anderhalf uur in de oven gehad op 100 gr. Daarna in een half open oven laten afkoelen. Is mooi geworden!".