HF Testpen

(voor het aantonen van HF spanning op metalen delen)

NEONLAMP

Nog niet zolang geleden gebruikte ik een neonlampje voor het vaststellen van HF spanning op een chassis, kast, openlijn of coaxkabel. Dat ding lag altijd voor mijn snufferd grijpklaar op een plankje. Op een dag gebeurde een ramp, de meer dan 30 jaar oude component viel voor de zoveelste keer op de grond en was nu stuk. Even een ander neonlampje halen denk je dan, maar de onderdelenboer had maar één type in voorraad. Dat bleek een hogere ontsteekspanning te hebben dan zijn voorganger, was dus onbruikbaar. Om een u lang verhaal te besparen alle andere neonlampjes waar ik aan kon komen, waren te ongevoelig om het eerste exemplaar met ere te vervangen.

TESTPEN

Een andere oplossing werd gezocht en gevonden in een soort testpen een zeer handig hulpmiddel voor het opsporen van HF terugwerking of om de symmetrie van een open lijn vast te stellen.

Misschien niet een origineel ontwerp maar het werd al experimenterend (fig») in elkaar gezet. Bij het proefmodel werd de condensator tussen duim en wijsvinger gehouden en met het draadeinde in de buurt van een open lijn, anodekring of op het metalen object kon HF spanning aangetoond worden. Met enige oefening is zelfs aan de intensiteit van het licht uit de rode LED te zien of er meer of minder spanning is dan op een ander meetpunt.

BOUW

Het geheel kan geïsoleerd in een metalen meetpen behuizing gemonteerd worden. Alleen het midden van de ontkoppel condensatoren is dan verbonden met het metalen huis. Ergens ligt nog zo'n nette afgebouwde pen tussen mijn andere spullen maar meestal gebruik ik het gefotografeerde model (met één condensator) als "meetinstrument". Dat kan snel in elkaar geflanst worden.

KENT

De firma Kent uit Hoek had kennelijk dit verhaal een keer gelezen want ongevraagd en kosteloos werd mij een pakket met verschillende type neonlampjes toegestuurd (bedankt Rinus). Helaas benaderde slechts één type de gevoeligheid van het gesneuvelde exemplaar. Het is jammer dat de productie van mijn eerste lampje bij de fabrikanten uit de gratie is geraakt.