Dummy-Load met 50 Ω chip

 Click on Dummyload Eng

 15-04-2013 Een tweede constructie toegevoegd.

 

Een eigenbouw 50 Ω/150 W dummy load.

 

50 Ω DUMMY-LOAD

Het zelf maken van een 50 Ω kunstweerstand (foto) of dummy load voor zelfs UHF is betrekkelijk eenvoudig als men de hand kan leggen op een "chip" weerstand. De meeste normale weerstanden hebben een spiraalvormige draad of opgedampte film die als weerstand werkt. Deze types zijn niet inductievrij waardoor zij vrijwel alleen op de 160 m band geschikt zijn.

CHIP-WEERSTAND

 

Geïntegreerde weerstanden (fig») in dikke film techniek (van onder andere aluminiumnitriet keramiek) bestaan er in vele uitvoeringen en vermogen (vlnr»): 50 ?/250 W, 50 ?/150 W, en 50 ?/25 W. Ook voor 100 ? en 200 ? zijn er. De eerste worden wel in splitters van transistor versterkers gebruikt.

 

 

RFP 50R/250W

RFP 50R/250W

RF Florida-Labs 50R/250W

RF Florida-Labs v50R/350W

 

Op vlooienmarkten en www.eBay.de worden regelmatig (o.a. KDI) 50 Ω weerstanden in 150 W en 250 W uitvoeringen te koop aangeboden.

 

 

0 - 500 MHz (500 MHz SWR < 1.3), continue 800 W (1500 W PEP short)

Zij bestaan uit een keramisch plaatje dat aan ιιn zijde bevestigd is op een verzilverd strookje koper dat tevens de aansluiting aan massa of aarde is. Deze constructie maakt het mogelijk om alle verbindingen kort en "coaxiaal" uit te voeren zodat eigen capaciteit en zelfinductie tot een minimum beperkt worden.

De "hete" kant van de weerstand is het dunne vergulde lipje. Door het in de vorm van een boogje vast te solderen, kunnen bij opwarmen en uitzetten mechanische spanningen opgevangen worden. Behandel de fragiele lip met zorg, want hij breekt gemakkelijk af!

 

De techniek gaat steeds verder en voor een nog meer vermogen, 800 W continue mits gemonteerd op een geschikt koelblok, ziet men op eBay aangeboden voor EUR 35 à 55.

OVERSTUREN

In tegenstelling tot een conventionele weerstand kan een chip weerstand niet goed tegen een overspanning is mijn ervaring. Voor een 150 W type betekent dat de piekspanning niet groter mag zijn dan ongeveer 120 Volt.

MONTAGE

Het is wel frappant dat zendamateurs onafhankelijk van elkaar vrijwel op dezelfde wijze een dummy load bouwen. De tekening (fig») werd gemaakt door PAØKBT en spreekt voor zichzelf.

 

Kant en klaar systeem van een vlooienmarkt.

 

Hierboven ziet u een voorbeeld hoe met vergaarde componenten een 150 W kunstweerstand gemaakt werd. De kant en klare connector met eraan gesoldeerde coaxiale leiding met Teflon isolatie maakte voor mij de constructie eenvoudig. Door deze montagewijze wordt de dummy load zelfs geschikt voor UHF. Anders dan in de tekening van PAØKBT werd de weerstand langszij de coaxiale leiding gemonteerd om verbinding met de afscherming nog te verkorten.

In plaats van het getoonde kant en klaar systeem, kan men zelf met 50 Ω Teflon coaxkabel een vergelijkbaar product maken.

 

 

Hier is nog een andere methode om de 150 W weerstand zo reflectievrij mogelijk te monteren. De staande-golf-verhouding bij 2 m en 70 cm was: SWR/2m/70cm = 1.03. Het koelblok is een kleinere uitvoering dan het onderstaande product, want ik gebruik de weerstand niet als continue belasting tijdens experimenten met 100 W zenders.

 

COMMERCIEEL PRODUCT

Een commercieel product van Cellwave; dummy load CL150 (150 W/1 GHz).

Bij dit commerciële product van Cellwave is de retourleiding via het koelblok en de afscherming van de coaxkabel veel langer is dan bij "mijn" constructie, maar de karakteristieke impedantie van 50 Ohm werd behouden door een bepaalde grootte van het gat door het koelblok, het

deksel en het Z-vormige plaatje (fig»).

SERIE-PARALLEL

 

Full size

Een poging om een goede reflectievrije 600 W/50 Ω HF dummy-load te krijgen door serieparallel schakelen («fig) van 4 × KDI 50 Ω/150 W weerstanden mislukte.

 

Full size

Er ontstond zelfs in het HF bereik een te grote parallelcapaciteit door het monteren met isolatiepaatjes op een geschikt koellichaam. Waarschijnlijk is voor HF een betere oplossing 4 × KDI parallel en dan met een geschikte 1 : 4 HF transformator 12.5 Ω overzetten naar 50 Ω. Bij de lage 12.5 Ω impedantie speelt de toegevoegde capaciteit een kleinere rol. Typen (fig») met de weerstand volledig geοsoleerd van de bevestigingsstrip (= 2 aansluitingen fig») zijn beter geschikt om serie parallel geschakeld te worden.

WATTMETER

Links een zelfbouw Bird kloon met ingebouwde 150 W (chip) dummy load en rechts een Bird 43.

Met de onderdelen van een Bird paneel wattmeter uit een 19 inch rack werd een meetinstrument met ingebouwde 150 W dummy load in een grotere kast gemaakt. Binnen in de behuizing van de zelfbouw Bird 43 zit het grootste gedeelte van het koellichaam. Door zijn grotere gewicht verschuift dit apparaat met dikke coaxkabels eraan minder en daarom wordt dat met experimenteren of testen veel gebruikt. In de praktijk is de originele Bird 43 er alleen nog voor het ijken van andere instrumenten.