SPANNING VERHOGEN VAN SCHAKELENDE SERVER VOEDING

DPS-800GB A = ATSN-7001044-Y000 K1000 = HSTNS-PD05
(12.15V/82.3A types van o.a. 
HP, Delta, Hewlett-Packhard en Fujitsu)


For English click on flag.

 15-aug-2021


Kleine schakelende server voeding 200-240 VAC/12.15 VDC/82.3 A.  Metalen doos (zonder uitsteeksels) is 21.5 × 8.5 × 5 cm.

INLEIDING

Op een vlooienmarkt stond voor een paar tientjes een schakelende 12.15V/82A server voeding te koop. Omdat het ding behoorlijk klein en redelijk aan de prijs was, werd het uit nieuwschierigheid aangeschaft. Zoeken naar een schema op Internet leverde geen resultaat op. Wel blijkt dat het een veel voorkomend model type DPS-800GB A is van onder andere HP, Delta en Fujitsu. Ook wel bekend onder type ATSN-7001044-Y000 en type HSTNS-PD05.

SPANNING VERHOGEN

Een spanning van 13.8 Volt is voor ons zendamateurs meer in zwang dan de vast ingestelde 12.15 Volt. Voor een hoger voltage worden op Internet 8 verschillende schakelingen getoond, want zonder schema is kennelijk niet de juiste methode te vinden. Door weerstand en spanning te meten tussen de verschillende printsporen, heb ik heb een poging gedaan om het systeem in kaart te brengen. Helaas is de puzzel niet opgelost.

Bovenaanzicht. Onderaan zit de hoofdprint verborgen in de volgepropte doos.

Intern kan aan een potmeter gedraaid worden, maar dan moet het zeer compacte apparaat lcompleet uit elkaar gehaald worden.  Vooralsnog was daar geen animo voor, want letterlijk elk hoekje en gaatje in het volgepropte apparaat is benut. Zozeer zelfs dat tegen elkaar leunende componenten met tape omwikkeld zijn.

 

 

De bovenste en onderste printsporen.

 

Om te starten verbindt 31 met 34.
De grote sporen van +12V en Ground zijn al op de print doorverbonden! 


Op het internet is geen schema van de voeding te vinden. Ik heb contact gehad met een werknemer van een bedrijf dat zulke voedingen repareert, maar het schema mocht beslist niet vrij gegeven worden. Waarschijnlijk omdat de fabrikant wil voorkomen dat zo'n degelijke voeding ook voor iets anders gebruikt gaat worden.  Eigenlijk is het zonder schema bijna onmmogelijk om een correcte modificatie uit te voeren om de spanning te veranderen. Omdat pen 32 = remote sense en pen 33 = remote sense return, is door experimenteren toch nog een bevredigende oplossing gevonden.
(1) Nodig om te starten: spoor 31 en 34 doorverbinden. 
(2) Tussen spoor 32 en ground een weerstand monteren.
(3) Start met een 1k5 variabele weerstand. Om de spanning te verhogen moet de weerstand verminderd worden. Bij 13.8 Volt of iets meer schakelt de PSU uit als de belasting verwijderd wordt. Met aangesloten belasting kan de voeding ingeschakeld worden en blijft dan aan door de ingebouwde opstart vertraging. Belangrijk als men bij voorbeeld een accu aangesloten heeft.
De maximale stroom is afhankelijk van de ingestelde spanning. Trekt men meer stroom bij die spanning, dan schakelt de voeding af. Bij belasting (Vload) zakt de spanning ook iets in. Het een en ander is in het tabelletje weergegeven.

ANDERE UITVOERINGEN
IØYLI schreef mij dat zijn versie van de voeding 12 kOhm nodig had om een hogere spanning te verkrijgen. Zijn versies zijn:

MODEL: DPS800GB A  REV:  06M 
HSTNS-PD05
p/n 379123-001
 

MODEL: ATSN 7001044-Y000 REV:  06M
serie HSTNS - pro1  BUILD: OC  ( o  DC)
p/n  380624-001

Een dergelijk verschil had een Duitse zendamateur ook al aan mij gemeld. Kennelijk zijn de types DPS-800GB A, DPS-800GB 1A en DPS-800GB 2A niet geheel aan elkaar gelijk of komt het door spreiding van de componenten.

Dat geldt ook voor
DPS-800GB 3A, want bij Markus uit Polen kon dat type niet starten met de eerdere methodes tot een tip op een Poolse site om sporen 31 en 34 te verbinden en spoor 26 aan aarde te leggen. De PSU startte daarna keurig op met 12.4 Volt en de groene Led ging aan.

EEN PAAR TESTJES

Een buitenlander had zijn voeding volgens dit artikel opgeschroefd naar 13.8 V, maar na een uur belast met met 9.6 A bij 13.65 V ging de voeding uit en was behoorlijk heet geworden! Vermoedelijk was er toch iets niet in orde met zijn exemplaar en voor de volledigheid heb ik daarom nog een paar testjes gedaan.

Bij mijn voeding blijkt 13.7 V de kritische spanning te zijn, want als bij een spanning van 13.8 V plotseling een behoorlijke belasting aangesloten wordt, schakelt het af terwijl dat niet bij 13.7 V gebeurt.
De voeding heb ik gedurende een uur belast met 3 parallel geschakelde autolampen van 12 V/45 W. De spanning zakte van 13.7 V naar 13.53 V en niets vreemds gebeurde.
Daarna belast met 38 Amp, spanning zakt naar 12.5 Volt.
Belast met 95 Amp, spanning zakt naar 10.5 volt.
Belast met 96 Amp, voeding schalkelt uit.

Op internet is helaas geen schema te vinden en zomaar een interne verandering of modificatie aanbrengen, kan onherstelbare schade veroorzaken. Alle gepubliceerde methodes om op te starten of om de spanninmg te verhogen heeft men experimenteel uitgedokterd.

PAØEBC mailde dat na een tip op internet de voeding bij hem meteen werkte, maar met een extra draad van +12 Volt naar spoor 30.
Bij belasting met ongeveer 22 Amp zakt de spanning naar 13.64 Volt, maar ook  met 1 Amp was dat zo! Bij een totale belasting van 39 Amp werd de spanning 13.65 Volt.

Op grond van zijn bericht heb ik nog enige andere mogelijkheden beproefd, maar met de extra draad werkte het beste. Zonder belasting schakelde de voeding af als de spanning naar 14.0 Volt gedraaid werd. Met een 1k5 weerstand kon de voeding op 13.8 volt ingesteld worden.
Met 19.0 Amp voor een 100 Watt transceiver werd de spanning 13.69 Volt.
Belast met 47.0 Amp werd de spanning 13.63 Volt.
Met 59.0 Amp werd het 13.62 Volt
Er was nog geen grotere balasting beschikbaar.

Vooralsnog blijkt deze instelling het beste te zijn.

PA0ZAP's MODIFICATIE

PA0ZAP heeft zich grondig verdiept in dit type geschakelde voeding en het resultaat ziet u hieronder. Bedenk dat de modifiicaties gelden voor het type/uitvoedring dat hij getest heeft.

STORING

 

 

 

Als voeding voor een transceiver heeft men storing om de ongeveer 70 à 100 kHz. De frequentie is spanning afhankelijk. Storing op 160 m is het sterkst en op hogere banden wordt het steeds minder. Op 20 m is het niet meer zo erg.

Met filters in de voedingslijn kan de storing vermoedelijk onderdrukt of verholpen worden. Om dat enigzins te testen werd een stroombalun van een antennesysteem tijdelijk als filter aangesloten. De storing bleef maar nam behoorlijk af zodat het bij het luisteren naar QSO's het niet meer hinderlijk werd.

Waarschijnlijk zal een toegespitst filter systeem meer soelaas bieden.

 

 

HUISVLIJT

Apparaatklemmen gemonteerd.

De boven en onderkant van respectievelijk #ground en #+12 Volt zijn intern met elkaar verbonden. De print heeft ook een geleidende tussenlaag van dezelfde polariteit.

Voor praktische gebruik werden apparaatklemmen gemonteerd aan een koperen hoekprofiel dat op de bovenste printbanen gesoldeerd is. Voor een betere geleiding zijn de pintsporen aan de onderkant met bladkoper aan het hoekprofiel gesoldeerd.

GATEN BOREN

 

Pas op met het boren van gaten in de print. Iemand uit Zwitserland heeft dat gedaan voor het aanbrengen van stekkerbussen. Daarna was er geen spanning, klonk er een vreemd geluid, werkte de fan niet en de LED ging niet aan. De print bleek uit meerdere lagen te bestaan en door het boren waren kennelijk printsporen onderbroken of kortgesloten.

KOELING

De twee kleine ventilatoren maken weinig geluid en werken toch zo goed, dat bij een tien minuten belasting van 85 Ampere de behuizing slechts lauwwarm werd. De voeding is een krachtpatser in een zeer klein formaat!

SENSORPEN ONDERBREKEN

 

Bij mij werkt het met 13.8 V goed door het toevoegen van een extra elco (fig»), maar de overspanning beveiliging kan soms toch ingrijpen. Men kan de sense pin van de voltage detector 1002DS van het printspoortje oplichten of het spoortje doorsnijden. Het schijnt dan dat de uitgangsspanning tot meer dan 16 Volt verhoogd kan worden. Het inactiveren van pootje 9 heb ik (nog) niet getest want het is een heel gedoe om bij dat IC te komen!

Zie ook: DPS-800GB Full Hack Including OVP Hack