RHOMBUS ANTENNE MET 200 OHM VOEDINGSPUNT
Dit artikel is nog in bewerking.

 

INLEIDING

 

 

 

 

Van een vierkante loop antenne is het voedingspunt ongeveer 117 Ohm en dat van een gevouwen dipool ongeveer 300 Ohm.
Er moet dus een formaat bestaan dat het midden houdt tussen beide antennes waarbij het voe
dingspunt 200 Ohm is.
Dat is een gunstige impedantie om met eenvoudige middelen naar 50 Ohm te converteren.
Als het vierkant ingedrukt wordt of de gevouwen dipool uitgerekt is, verkrijgt men een rhombus (NL rombus) figuur waarvan het voedingspunt tussen 117 en 300 Ohm zou moeten liggen.
Omdat ik geen ervaring heb met antenne programma's en er ook geen bezit, moet er door experimenteren licht in de zaak komen.

 

 

 

 

RHOMBUS VOOR 2m

 

 

 

Een handzaam formaat om mee door te gaan biedt de 2m band.
Het testmodel werd gemaakt van 4 dunne messing (las?)draden. Deze werden aan de uiteinden als scharnier voorzien van soldeeroogjes en daarna met een boutje en moer aan elkaar vastgemaakt.
Zodoende kon door het losser maken van de "scharnieren" de rhombus wijder of smaller gemaakt worden. 

Na geruime tijd experimenteren bleek dat het beste resultaat verkregen wordt als de kortste diagonaal (centerline) een lengte had van ¼ × de golflengte (WL).

De formule is dan:  Centerline = 0.25 × WL.

Het zal duidelijk zijn dat er nog verder geëxperimenteerd moet worden of deze formule ook geldt voor andere frequenties.

 

 

 

AANPASSEN  1 : 4

Het aanpassen van 200 Ohm naar 50 Ohm kan met diverse systemen. Redelijk breedbandig gaat dat met specifieke lengtes van coaxkabel.
Zoals een halve golf (0.5WL) coaxkabel of twee in serie geschakelde kwartgolf (0.25WL) 50 Ohm coaxkabel.
Dat zijn berekende lengtes, maar de elektrische lengte hangt af van de verkortingsfactot (V) van de desbetreffende coaxkabel. Veel voorkomend is V = 0.66.
Een berekende lengte van bij voorbeeld 100 cm, wordt een werkelijke of elektrische lengte van 100
× 0.66 =  66 cm.
Let op: Er is echter nog een addertje onder het gras, want de verkortingsfactor wordt bij beide systemen groter. In het vorige voorbeeld is V > 0.66.

De vergrote verkortingsfactor wordt kennelijk veranderd doordat bij de uiteinden van de coaxkabel de afschermingen met elkaar verbonden worden en de capaciteit van de kabel vergroten.

 Dit fenomeen ben ik (nog) niet in publicaties tegengekomen!

Wanneer men daar geen rekening mee houdt, zal er een mate van misaanpassing onstaan. Dat kan in de praktijk een mogelijke verklaring zijn van een afwijkemd resultaat.

RHOMBUS-4 RONDSTRALER  


Een breedband antenne met een voedingspunt van 50 Ohm kan waarschijnlijk bereikt worden door vier rhombus antennes parallel te schakelen voor een verticale rondstraler. De constructie is bij 2m aan de grote kant, maar voor 70 cm is het misschien een geschikte antenne voor 70 cm repeaters.

Het testmodel was gemaakt met geïsoleerd installatiedraad. Om onderlinge tegenwerking te voorkomen, moeten de ramen door middel van kruislingse verbindingen aan elkaar gekoppeld worden zoals de tekening laat zien.
Door de verkortingsfactor van de installatiedraad werd de resonantie frequentie lager dan verwacht: 405 MHz met een SWR = 1.5. Het resultaat valt een beetje tegen voor wat beterft SWR en badbreedte.

Met de antenne op zolder (Etten-Leur) waren de repeaters van Rotterdam PI2RTD en Hilversum PI2NOS aan te spreken.
De test moet nog herhaald worden met een antenne voor het midden van de band: 430 MHz.