PAØLUK's Choke Balun

Een weersbestendige mantelstroomfilter.


 

CONSTRUCTIE

Er zijn meerdere constructies te bedenken om een weersbestendige mantelstroomfilter te maken. PAØLUK heeft standaard grijs "sanitair" PVC materiaal gebruikt om dat op een nette en degelijke wijze samen te stellen. Het was weliswaar nog het experimentele model, maar de definitieve versie zal hier niet veel van afwijken. De foto's laten in volgorde zien welke materialen daarvoor toegepast werden. Er lag nog een stuk van 80 mm diameter dat geschikt was als koker voor het wikkelen van coaxkabel.

 

Klik op de foto's om te vergroten

 

Van de kabel werden beide uiteinden naar binnen- en daarna respectievelijk naar een PL chassisplug aan de onderkant en naar een PL kabeldeel plug aan de bovenkant gevoerd. Passende standaard 80 mm PVC afsluitdeksels/doppen werden daarbij gebruikt. Daarmee kan het RF filter zonder enige moeite overal aangebracht worden. De plug van de balun los draaien en deze aan de onderzijde van het filter vastschroeven, vervolgens neemt het kabeldeel PL bovenaan het filter de plaats in waar voordien de voedende kabelplug heeft gezeten.

Klik

BEWERKING


Aan de bovenkant werd een 40 mm PVC afstopdop omgekeerd («fig) met PVC lijm bevestigd op het deksel van de spoelkoker. Een ingebrachte rubber verloopdop naar een kleinere buisdiameter garandeert een waterdichte afsluiting op een eventueel aan te brengen verlengbuis. Omdat het voedingspunt van zijn FD-3 antenne ondersteund wordt met een 2 m lange dikwandige PVC buis, is aan de onderzijde en dergelijke voorziening aangebracht dat ervoor zorgt dat de buis goed vastgeklemd zit. De voedingskabel gaat door de buis en is dan mooi weggewerkt en vrij van weersinvloeden. Alle verloopdoppen aan de in- en uitgang van de constructie werden vastgelijmd en dat blijken nog steeds rotsvaste verbindingen te zijn.

AFWERKING

PAØLUK heeft de spoelkokerdeksels niet vastgelijmd omdat de constructie zichzelf bijeen houdt. Het lijkt mij praktischer om beide doppen met drie of vier RVS parkertjes aan de pijp vast te maken om losmaken te vergemakkelijken voor onderhoud of inspectie. Breng altijd in het laagste deel afwateringsgaatjes aan. Beide bewerkingen werden onder andere toegepast op mijn W3DZZ traps.

 

 

 

 

 

 

Om de coaxkabel te beschermen tegen weersinvloeden heeft hij krimpkous over de "spoel" aangebracht. Een andere methode die door mij op kunststoffen voor buiten wordt toegepast is zwarte spuitlak («fig) voor kunststof autobumpers. Dat geeft, is mijn ervaring, een bijna perfecte bescherming. Voor het spuiten het object eerst vetvrij maken met een doek die doordrengt is met amonia of een ander ontvettingsmiddel zoals (fig») St Marc. Het laatse middel was vroeger in poedervorm te verkrijgen bij de betere verfhandel, maar tegenwoordig is het in vloeibare vorm te koop bij veel bouwmarkten.