LA6BP's SPLIT DIPOOL*

 Click on Split dipole Eng

 Meer info over de ringkernen.

(*) Split dipool; zo noemt LA6PB zijn antennel.

 

Van John LA6BP komt dit artikel over een nieuwe methode voor het voeden van een dipool antenne.

INTRODUCTIE

Een speciaal soort mantelstroomfilter werd door W2DU, W. Maxwell in QST maart 1983 gepubliceerd. Ik heb dit type aangebracht op al mijn coaxiale voedingslijnen. Op een dag besefte ik dat ferriet ringkernen gebruikt konden worden om een geleider elektrisch te scheiden in twee gelijke delen. Zo verkrijgt men ook een dipool.

Een snel experiment bevestigde mijn veronderstelling: 50 Amidon kernen nr. 73 werden over het centrum van een ongeveer 5 m lange draad geschoven. Een SWR meter van MFJ werd in de lijn opgenomen en jawel er was resonantie en een lage SWR. Wat is het praktische nut van mijn ontdekking?

EXPERIMENT

Een tijdje geleden kreeg ik een 4.66 m lange stevige aluminium buis met een doorsnede van 12 mm. Verder had ik voor het verhelpen van een TV probleem nog een aantal ferriet ringkernen liggen, type Philips 4330-030-3445, binnen en buitendiameter 21 & 36 mm en 15 mm dik. U kunt beslist dergelijke ringkernen nog verkrijgen of iets anders van uw spullen gebruiken. Probeer gewoon wat u nog heeft liggen.

Ik deed 5 van deze ringkernen over het midden van de aluminium buis en stelde het geheel 2 m boven de grond op. En weer werd mijn idee bevestigd, er was resonantie op 28,4 MHz. Vervolgens werd de zender aan de antenne gekoppeld. Met een zendvermogen van 200 W werden de kernen lauw en met 500 W een beetje warm.

Daarna gebruikte ik in totaal 8 ringkernen. Met 200 W bleef alles koel en gedurende enige minuten met 500 W key down werden de kernen handwarm.

CONSTRUCTIE

De ringkernen zijn enigszins geïsoleerd om de buis gemonteerd zodat zij stevig vast zitten. Aan beide uiteinden is een kunststof ring geplaatst. Twee slangenklemmen houden de kernen en twee roestvrij stalen omgebogen strips bij elkaar. Coaxkabel, strips en alle bevestigingspunten zijn met kit goed waterdicht gemaakt. De coaxkabel is aan beide strips bevestigd net zoals bij een gewone dipool antenne (zie foto).

Na het testen werd de antenne op een hoogte van ongeveer 10 m horizontaal in een pijnboom geplaatst en de uiteinden met tape aan twee takken bevestigd.

Wat bedoeld was als experiment is een permanente antenne geworden.

RESONANTIE

28.0 MHz

SWR = 1.2

29.2 MHz

SWR = 1

29.7 MHz

SWR = 1.1

Wat ik verwacht had gebeurde: in de hoge boom ging de resonantie frequentie ook omhoog naar 29.2 MHz maar de SWR werd breedbandig. Deze nieuwe antenne met ringkernen heeft zonder enige problemen de buitenlucht al twee jaar overleefd. Van eerdere experimenten weet ik dat ferriet ringkernen niet oxyderen. Bij mij zijn ze jarenlang buitenshuis gebruikt zonder een spoor van corrosie.

 

VOORDELEN

 

Na het aanbrengen van de ringkernen hoeft er niet meer afgeregeld te worden zoals bij een gamma-match, T-match of andere wijze van aanpassen.

Mechanische sterkte met alleen één niet onderbroken draad of buis.

Geschikt voor één punt bevestiging en gemakkelijk draaibaar te maken.

 

RESULTAAT

Dan de cruciale vraag: hoe gedraagt deze antenne zich in de praktijk? Welnu in de CQ-WWCW contest van november 2000, heb ik 70 landen op zes continenten gewerkt met 100 W.

Ik ben zeer tevreden over deze antenne.

John Lien, LA6PB, lien.j@frisurf.no

 

TOEPASSING (PAØFRI)

Het principe van LA6PB is toe te passen op een magnetische loop. Door ringkernen over de geleider te schuiven wordt het raam als het ware in tweeën gedeeld.

In de tweede figuur ziet u een andere methode om een magnetische antenne te voeden. De lage impedantie van het raam wordt naar 50 ? getransformeerd met een geschikte ringkernen transformator. Een eventuele extra (loading) condensator vergemakkelijkt de aanpassing.

RINGKERN

Van PE1ABR ontving ik aanvullende informatie. De Philips 4330-030-3445 ringkernen zijn beter bekend als 4A11, zijn rose van kleur en hebben een diameter van 36 mm. Er is een compatibel type van Amidon: FT140-43