2 m KRUISQUAD ANTENNE

Eng version click on flag
 04-feb-2021

 

 
Breedbandige 2 m Kruisquad antenne (2 m wide band quad turnstile antenna)

INLEIDING

Tegenwoordig met al die 2m repeaters en door velen gebruikte verticale stralers, zal deze rondstralende horizontaal gepolariserende antenne niet meer zo interessant zijn. Het principe heb ik afgekeken van een kruisdipool of 'turnstile dipole antenna' (fig»).
De antenne heb ik in 1972 of 1973 in elkaar gezet en zelfs geruime tijd met stevige zuignappen op mijn autodak gemonteerd om al rijdend verbinding te hebben met de horizontaal gepolariseerde richtantennes van 2 m amateurs. Het zal duidelijk zijn dat ik onderweg veel bekijks had en verdacht werd lid te zijn van een of andere geheimzinnige overheidsdienst.
De antenne is zo breedbandig dat met een montage van 10 cm boven het dak, de SWR vrijwel hetzelfde bleef.
Met een moderne spectrumanalysator kan het breedband gedrag treffend aangetoond worden. Voor de meting waren antenne en analysator met 1 golf (FW 145 MHz) 50 Ohm coaxkabel met elkaar verbonden. Men ziet dat de antenne eigenlijk iets te groot is, want de resonantie zit in de buurt van 139 MHz. In 1972 had ik nog geen geavanceerde meetapparatuur en was ik al tevreden met het behaalde resultaat.
Bij een van de eerste amateursatelieten (naam vergeten), met uplink 2m en downlink 10 m, hing de antenne aan de nokbalk op zolder. De overvliegende sateliet kon behoorlijk lang aangesproken worden. Je hoorde veel Westeuropese stations en daarna Russische stations. De laatste werden steeds zachter en verdwenen, terwijl ik mezelf met CW nog steeds kon horen, tot de sateliet abrupt zweeg bij het verdwijnen over de horizon. Kennelijk heeft de antenne een lage opstralingshoek en/of door de (circulaire) polarisatie werd het resultaat bereikt. Dat overigens tot mijn eigen verrassing.

ANTENNE

 

De ramen zijn gemaakt van 10 mm rond aluminium buis. Er is geen pijpenbuiger gebruikt bij het voorzichtig 90º omknikken om een vierkant te verkrijgen met binnenzijden van 53 cm.
Elk raam heeft een impedantie van ongeveer 100 Ohm. Om beide ramen in fase met elkaar te verbinden is een ¼ golf lange voedingslijn van 100 Ohm nodig.
Met 2 × 50 Ohm coaxkabels in serie geschakeld,  verkrijgt men de juiste impedantie. Let op de verkortingsfactor van de coax en de juiste («fig) wijze van onderlinge verbindingen.

Let op: door het inserie schakelen van de coaxkabels wordt de verkortingsfactor groter, was dat 0.66 dan wordt dat bij voorbeeld V = 0.70. U moet zelf uitzoeken of meten wat de grotere waarde is geworden.


De door mij toegepaste dunne RG174 coaxkabels werden met draad aan elkaar gefixeerd. Vervolgens middels (fig») een  kunststof doosje als vorm bedekt met twee componenten epoxy vulmiddel om alles weerbestendig te maken.