C-KERN STROOMBALUN 1 ÷ 1

Eng version click on flag

  13-Aug-2018 

 


STROOMBALUN MET C-KERN

In mijn rommelbak lagen al jaren ferriet C-kernen uit oude TV's. Daar was nog niets mee gedaan en bij meting bleek dat met 10 windingen de zelfinductie ≈ 15.5 µH was. Dat leek een geschikte waarde om ermee verder te experimenteren als stroombalun tussen een asymmetrische tuner en openlijn naar de antenne.
Met twee componenten 'power' lijm werden eerst vier stuks aan elkaar geliijmd als rechthoekige 'ringkern'. Daarna voorzien van 2 × 15 windigen met vrij dun Telon draad. De zelfinductie werd ongeveer 200 µH en met 500 W zendvermogen gaven de kernen geen krimp, alleen de dunne draad werd handwarm. Dat gaf moed en omdat er nog drie C-kernen over waren, werden twee gebruikt om nog een rechthoek toe te voegen.

        

Met dikker Teflon draad, 2 × 3.40 m, was er alleen plaats voor maximaal 2 × 20 windingen met een zelfinductie per draad van 253 µH.  Deze waarde is voor 1.850 MHz een impedantie van 2940 Ohm. De zelfinductie is bij sommige antennesystemen voor de 160 m band misschien wat aan de lage kant maar voor de hogere banden wordt dat een veelvoud ervan. Bij voorbeeld 80 m: 2 × 2940 = 5880 Ohm!
De zo verkregen stroombalun is geplaatst tussen een JC-4 automatische antennetuner en het (fig») afgebeelde antennesysteem. Helaas kan ik niet meer kwijt in de beperkte ruimte rond mijn huis. Momenteel wordt een ACOM 600S versterker gebruikt met meestal 400 W output, maar als het maximum van 600 W ingezet wordt, blijft de kern van de stroombalun koud.

Wat men vaak vergeet is dat de windingen van de balun een verlenging van de openlijn of lintkabel betekent. In mijn geval wordt het dus 'langer' met 3.40 m en dat merkt men door een andere afstemming van een antennetuner.