EXPERIMENT MET EEN 70 MHz/4 m SLIM JIM ANTENNE
GEMAAKT MET WIREMAN LINTLIJN

For Eng version click on flag

INLEIDING

 

 

Over Wireman lintlijn zijn de meningen verdeeld en dat is niet zonder reden. Om ermee te experimenteren kreeg ik van een vriend zijn afgedankte stukken lintlijn omdat hij overgestapt was op een beter produkt.
Bij inspectie van de lintlijn bleek dat er scheurtjes of spleten in de kunststof isolatie waren ontstaan, waardoor regenwater toegang heeft tot de verkoperde massief stalen geleiders. De koperlaag is te dun om het staal te beschermen en daardoor roest de geleider door. Geen beste zaak dus!
Omdat er ruimte is tussen geleider en isolatie, breidt de oxydatie (fig») zich geleidelijk verder uit over de geleider.
Op grond van deze bevindigen is mijn huidige "kippenladder" ook uitgevoerd met het flexibele betere produkt.

 

70 MHz/4 m

Voor lokaal verkeer op 70.450 MHz wordt  een zelfgemaakte verticale dipool met gammamatch gebruikt. 
De antenne hangt op zolder aan de nok dichtbij een zijraam en voldoet voor een paar nabij gelegen stations.
Op een dag riep iemand "cq contest" uit Niemandsdorp, dat is niet zo ver van mijn woonplaats Etten-Leur, maar op die afstand was nog niemend gehoord of gewerkt. Tot mijn verbazing reageerde hij op mijn oproep en het rapport was goed. Daarom vroeg ik naar zijn gebruikte antenne en dat bleek een Slim Jim (SJ) te zijn op ongeverr 15 m hoogte en gemaakt met Wireman lintlijn.

Omdat de contest nog de hele dag zou duren werd als experiment snel een provisorische SJ antenne van de gekregen lintlijn gemaakt en op dezelfde plek als de dipool opgehamgen. Daarmee kon ook met het conteststaiton gewerkt worden en het verschil met de dipool was minimaal.
Men beweert wel eens dat een SJ versterkt ten opzichte van een dipool, maar dat is niet correct. Een SJ is een eindgevoede gevouwen dipool en doet hetzelfde als een dipool. Alleen is het mogelijk dat het gevouwen systeem breedbandiger is dan de dipool.


Voor het berekenen van de antenne werd een voorbeeld van MØUKD's antenna calculator https://m0ukd.com/calculators/slim-jim-and-j-pole-calculator/ gebruikt. Zijn methode had ik nog nooit toegepast omdat hier bijna altijd alles experimenteel uitgezocht wordt. Dit was dus een geschikt moment om zijn tabel te testen op betrouwbaarheid. De waarden heb ik afgerond.
Het klopte aardig, maar na veranderen van de snelheidsfactor (v) van Wireman in v = 0.905 kwam de resonantie op de gewenste 70.450 MHz. Let wel: niet in de vrije ruimte, maar op zolder.

VOEDINGSPUNT

Het voedingspunt van dit antennesysteem is symmetrisch en om het met coaxkabel te voeden moet men een mantelstroomfilter, choke balun of line insulator gebruiken.

Met goed resultaat doe ik dat meestal op een andere manier bij zelfgemaakte fietspomp antennes. 
Bij deze lintlijn constructie met een ¼ golf stub wordt de afscherming van de coaxkabel extra aan het midden van het kortgesloten deel van de stub gesoldeerd.

Met deze methode kan het nodig zijn om voor de laagste SWR te experimenteren met de plaats van het voedingspunt. Bij mij bleek een afgeronde berekening volgens MØUKD aardig te kloppen.

Met een coaxkabel naar de shack een verdieping lager en een SWR meter tussen set en kabel was de resonantie iets verschoven naar 70.17 MHz met een SWR = 1.16.

 

VRIJE RUIMTE

Het is al eerder vermeldt dat het experiment op zolder gedaan is. Wordt de antenne buitenshuis gebruikt, dan kan het meetresultaat anders uitpakken. Afregelen kan men het beste doen als de onderkant van de antenne op ongeveer 3 m hoogte opgesteld is.