SCHUIFSPOEL

 

Schuifspoel

INLEIDING

 

 

 

 

Net zoals velen kan PE1FGG het niet laten om regelmatig met iets te experimenteren. Zo is hij ook bezig geweest met een S-Match antenne tuner gemonteerd op een plankje. In plaats van een rolspoel heeft hij een praktische uitvoering gemaakt van een instelbare spoel. Gezien het glijcontact en de overeenkomst met een schuifweerstand noem ik het ding maar schuifspoel.

MATERIAAL

Benodigd zijn:

 

PVC buis van 6 cmØ en 7.5 cmØ

1 × M3 bout en moer,

2 × 4mm popnagels,

3 mm boor en 4 mm boor,

zaag

1.5mm² zwart geïsoleerd installatie draad,

kort stuk soepel draad,

stuk 1 mm messing

 

SCHUIFSPOEL

 

De spoel is met 1.5 mm² zwart installatiedraad gewikkeld op een 6 cm PVC buis en het sleepcontact is gemonteerd op een ring van 7.5 cm PVC buis. De ring mag niet te breed zijn anders schuift dat niet soepel over de windingen. Breng over de lengte van de spoel een markering aan, met bij voorbeeld een Stanley mes, om bij het verwijderen van de isolatie steeds dezelfde breedte te behouden.

 

Houdt het mes onder een hoek van 30 graden (fig») zodat er van de isolatie een opstaand randje onstaat dat het messing sleepcontact in het juiste spoor houdt. Het sleepcontact moet 1 mm smaller zijn dan het spoor over de blank gemaakte draden.

SLEEPCONTACT

 

Om het sleepcontact (fig») verend te houden, kan men er een stukje kurk tussen stoppen. Bij een eerdere uitvoering werd siliconenkit aangebracht en na uitharding de uitstekende massa aan de zijkanten met een mes weggehaald.

De binnenzijde van de ring is tegenover het sleepcontact met vaseline of siliconenvet ingesmeerd om soepel over de isolatie te schuiven.