ROLSPOELEN

(Roller inductor)

KOPEN

 

Diverse mooie rolspoelen werden door www.colomor.demon.co.uk aangeboden, maar hun gratis provider is ermee gestopt en de verkoper is alleen nog op eBay actief.

In Nederland kan men momenteel veel typen rolspoelen vinden bij: http://www.elektrodump.nl/, klik op Spoelen.

De foto is van een 26 µH (hier gemeten) Redifon (Racal) rolspoel die ik gekocht heb bij de Engelse firma. De spoel draait heel licht omdat de geleidestang met roller gebalanceerd wordt door een andere stang die u rechts op de foto ziet. Als de afstemknop een zetje krijgt, draait de as een paar omwentelingen.

Let op, door de Engelse £ en transportkosten naar NL is er een behoorlijk prijsje aan verbonden, maar zo'n kwaliteit rolspoel gaat een (amateur)leven lang mee.

Rolspoel gekocht bij Colomor.

 

 

 

Gerepareerde 22 µH rolspoel van vlooienmarkt Rosmalen

Er wordt regelmatig beweerd dat er geen rolspoelen te koop zijn op vlooienmarkten. Het is toch een kwestie van goed rondkijken en bieden. Tijdens de vlooienmarkt van Rosmalen op 20 maart 2004 kocht ik omstreeks 1530 uur bovenstaande Russische 22 µH rolspoel voor € 20. Gezien het late uur van de aankoop hebben velen voor mij ernaar gekeken en eraan gedraaid. Zij hebben van de koop afgezien omdat het stroef liep en een paar windingen verbogen waren.

De rolspoel hoefde gelukkig niet gedemonteerd te worden. Met een platbek tangetje werden de windingen in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht en na een schoonmaak en oliebeurt liep alles weer soepel. Op de foto is de "schade" al niet meer te zien. De rolspoel ziet er nu als nieuw uit en werkt perfect!

Inmiddels werd een identiek exemplaar via eBay.de op de kop getikt en beide rolspoelen werden ingezet voor hernieuwde testen (fig») met diverse ATU systemen.

 

 

Gemodificeerde rolspoel van vlooienmarkt Bladel

Ook deze dubbele rolspoel hebben velen in hun handen gehad. Hij was opgebouwd met twee tegendraads gewikkelde spoelen die aan één zijde (onderkant) met een glijstang aan elkaar verbonden waren (waarom?). De geleidestang werd hier later doorgezaagd en voor isolatie en ter versteviging met een strook isolatiemateriaal met elkaar verbonden. Het is nu een goedwerkende dubbele rolspoel van 2 × 11 µH geworden die eventueel erg veel vermogen aankan.

SMERING

Een (Russische) rolspoel kan men bij voorbeeld schoon maken met:

(1) Valvoline Engine Cleaner (spuitbus)

(2) Een kwast met terpentine of helemaal spoelen, cq. onderdompelen in wasbenzine of terpentine.

(Soms doe ik een component in de afwasmachine, maar met deze soort rolspoelen heb ik dat niet getest.) Daarna onder de warme of hete kraan schoon spoelen en laten drogen bij of op een CV radiator of buiten in de zon. Vervolgens inspuiten of smeren met siliconen olie/spay, vooral de glijcontacten bij de ronde schijf achter en de contacten en geleiders die over de spoel lopen. De lagers krijgen dezelfde smeerbeurt, maar men kan daarvoor ook een ander geschikter middel gebruiken. Als de spoel dan nog niet lekker loopt is hij al eens uit elkaar gehaald en verkeerd in elkaar gezet. De geleiders over de spoel en de contacten over de spoel moeten goed in een bepaald vlak liggen, anders treedt frictie op. Het een en ander is moeilijk te beschrijven, maar door zelf ernaar te kijken zal het wel duidelijk worden of het al dan niet goed zit.

 

PH4U volgde het advies op en dit is het resultaat voor en na de behandeling. Citaat: "De spoel draait weer als een tierelier".

 

Zo komt de gereinigde rolspoel nog beter tot zijn recht.

 

 

 

Door mij werd van alles gebruikt als smeermiddel voor rolspoelen en wat mij tot nu toe het beste bevalt is siliconenspray dat bijna overal te koop is. Eigenlijk was het een wanhoopsdaad omdat alle vorige preparaten niet naar tevredenheid werkten. Ik verwachtte dat de siliconenolie als een isolator voor HF energie zou werken, maar dat is niet gebleken. Hier worden met succes assen, windingen, rollers en glijcontacten daarmee gesmeerd.