WELLER WTCP

AAN/UIT INDICATIE EN ONTLASTEN SCHAKELELEMENT
 For Eng version click on flag

 18-sep-2018

 

AAN/UIT INDICATIE

Een Weller soldeerstation is naar mijn mening een van de beste aankopen voor een zelfbouwende zendamateur. Bij reparatie inrichtingen van de overheid worden deze apparaten bij het begin van de werkdag om 0800 uur ingeschakeld en aan het einde van de dag om 1700 uur uitgeschakeld en dat jaar in jaar uit. Een duurzaam product dus, maar wel teveel geld voor wat er in zit.

Bij mij werkt het station zonder mankeren al 25 jaar. Een bezwaar vond ik dat je niet kon zien of de soldeerbout al op temperatuur was. Een eenvoudige (fig») en niet onbekende schakeling zorgt ervoor dat het lampje (LED) uit gaat als de juiste temperatuur bereikt wordt.

 

 

 

SCHAKELELEMENT ONTLASTEN

PA1AIS heeft in 1996 een systeem bedacht om het schakelelement te ontlasten. Voorheen waren er elke paar jaar problemen mee en daar kreeg hij uiteindelijk genoeg van. 

Met zijn modificatie gaat er maximaal 11 mA door het schakelelement en  het verwarmingselement wordt ingeschakeld tijdens de nuldoorgang van de 24 V wisselspanning. Het werkt met een 'power switch zero-cross power-on triac' of 'zero-crossing optotriac' van SHARP type S216S02 .
De laatste is min of meer 'obsolete' geworden, maar een vervanger kan  type CPC1998J van IXYS zijn.

Als de schakelaar sluit krijgt de 7805 stabilisator spanning van de gelijkrichter met elco. De 7805 is als constante 11 mA stroombron geschakeld door de 470 ohm weerstand. De stroom laat de LED oplichten zodat de triac gaat geleiden. De eenvoud zelve, maar om de schakeling te laten werken is helaas een drie-ader snoer nodig. Dat ontbreekt bij een  WTCP, maar is standaard bij een WTCP-S!

Door zijn ontwerp heeft PA1AIS er al ruim 22 jaar plezier van en naar verwachting zal dat nog wel langer duren.