VOEDINGSLIJN DOORVOEREN

  25-june-2016 Foto van statische afleider toegevoegd.

 

Voorbeelden hoe het op eenvoudige wijze kan.

DOORVOER

Er wordt vaak gedacht dat het doorvoeren van een open lijn door een muur moeilijk is. Een eenvoudige oplossing ziet u hier. Boor met een 16 mm boor een gat in een muur. Plaats daarin een standaard installatiebuis.

Verwijder van een geschikte coaxkabel (b.v. H100) isolatie en afscherming en vervolgens de binnenader, u houdt dan een hol buisje over. Installeer twee gelijke buisjes in de installatiepijp. Voer de open lijn door de buisjes. De isolatie van een pijpje ten opzichte van de binnenader is ongeveer 5 kV. Met twee naast elkaar is dat nog meer. In plaats van de pijpjes is ook teflon buis te gebruiken. Door de pijpjes gaat ook 3 mm messing lasdraad en dan kan aan de buitenkant de openlijn eraan bevestigd worden. Op de foto rechtsboven werden twee messing lasstaafjes als binnengeleider gebruikt.

Als ik mijn radiokamer (shack) verlaat, koppel ik altijd alle antennes los, vandaar dat u op de foto twee stekkerbussen ziet. De antennes of voedingslijnen buiten de muur onderbreken is waarschijnlijk beter of veiliger maar ik doe het al mijn hele amateur-leven aan de binnenkant.

Als het niet mogelijk is om de binnenader te verwijderen, gebruik dan als geleider door de buis de binnenader met isolatie van een coaxkabel. Een andere oplossing is een doorvoer met een nieuw type voedingslijn met twee aders: Twincom (zie Antenne potpourri).

OPMERKINGEN

De openlijn verandert van impedantie bij het doorvoeren. Er ontstaat een impedantie sprong, maar dat is geen probleem als het antennesysteem aangepast wordt met een antenne tuner.

Boor op een plek in het cement tussen twee stenen een gat schuin omhoog van buiten naar binnen. Eerst voorboren met 8 mm. Haal de 16 mm boor er regelmatig uit om het boorsel weg te laten lopen want anders loopt u de kans dat de boor vastloopt en er bijna niet meer uit kan. Een deskundige heeft onlangs geadviseerd om niet voor te boren en geen klopboor te gebruiken, maar met een 16 mm boor van goede kwaliteit direct het gat te maken.

Aan de buiten kant de "pijpjes" spreiden om de afstand te vergroten.

 

Aan de buitenkant moet u door spreiden de afstand tussen de pijpjes vergroten. Met regenachtig weer of mist kan er bij wat groter vermogen doorslag plaats vinden door het vervuilde en dan geleidende water. Het resultaat daarvan kunt («fig) u op de foto zien. Eerlijkheidshalve moet erbij vermeld worden dat dit (als test) gebeurde met een te korte antenne en veel vermogen op 160 m, waarbij een extreem hoge spanning op de openlijn ontstond.

 

 

Als u later gaat verhuizen kunt u de buis (fig») uit het gat trekken en de opening in de cementvoeg tussen de stenen weer opvullen met cement. Geen mens ziet er dan nog wat van.

Twee aders van een gestripte RG213 kabel zijn naast elkaar net iets te breed voor de kunststof pijp. De doorsnede van de pijp wordt ovaalvormig en past dan niet meer in het 16 mm gat. Vanwege hun goed isolerende eigenschappen van ongeveer 5 kV kunnen beide stukken eventueel zonder installatiepijp door de muur gevoerd worden.

De openlijn kunt u binnen in huis voortzetten door van twee coaxkabels de afscherming compleet te verwijderen (fig») en de kale geïsoleerde binnenader met kabelbinders te fixeren. Een ander methode is het naast elkaar (met zadels) monteren van twee kunststof installatie buizen en elke buis voorzien van een zwarte, bruine of geelgroene draad.

STATISCHE ONTLADING

Voor het afvoeren van statische ontlading werden twee gebruikte bougies als "afleider" gemonteerd op en in een RVS behuizing. De laatste is via een draad geaard aan een metalen antennemast.